Статті / Общие вопросы /

★ Де розмістити сервер? Колокейшн в Україні чи за кордоном у Європі?

  • Кому довірити свій сервер та де його встановити?
  • Український Дата Центр или «Закордонний»?
  • Колокейшн в Україні. Чи варто розміщувати обладнання за кордоном?

На сьогодні ці питання цікавлять багатьох представників українського бізнесу.

Багато хто стикається з проблемою вибору – розміщувати свої сервери на території України або ж звернутися до фірм, які пропонують закордонний колокейшн. У цьому випадку слід враховувати місце розташування основної клієнтської бази - якщо вона знаходиться в інших країнах, то сервер краще розмістити за кордоном. Якщо клієнти зосереджені в Україні, сервер також зручніше розташувати тут.

 

Не варто помилятися щодо розміщення сервера в Європі

Усталені забобони схиляють безліч людей до безпідставної впевненості в тому, що закордонні варіанти розміщення сервера вигідніші та зручніші у всьому – у ціні, своєчасному та якісному технічному обслуговуванні, повній гарантії захисту від аварійних ситуацій та форс-мажорних обставин. На жаль, привабливі картини очікувань швидко втрачають барвистість і вицвітають при першому ж знайомстві з реальністю - на практиці за кордоном клієнт отримує по-справжньому значну відмінність лише в розмірі абонентської плати при тому, що аптайм та інші характеристики залишаться приблизно на тому ж рівні.

Як вибрати надійний центр обробки даних (ЦОД)

Навіть якщо клієнт зупинив вибір на одному з найкращих ЦОД світу з бездоганною репутацією, зовсім не зайвим буде просто відвідати його. А якщо договір укладається з маловідомим дата-центром, відвідування стає обов'язковим кроком. Можна просто поговорити з представником та простежити за його реакцією та відповідями на елементарні питання, але краще запитати співробітників про можливість потрапити безпосередньо до ЦОДу. Якщо колектив відповідає на таке прохання категоричною відмовою і не бажає навіть здалеку показати вам демонстраційну частину ЦОД, то варто замислитися – чи це простий захід безпеки, чи реальне технічне оснащення дата-центру не співпадає з обіцянками та вмістом сертифікатів? Не варто радіти і вільному входу до ЦОДу – прямий доступ несумісний із поняттям безпеки інформації.

Нав'язлива стовідсоткова гарантія якості – ознака брехні завжди та скрізь

Шанс отримання неякісної послуги ніколи не зводиться до нуля – можливість стати обдуреним існує скрізь. Тільки відвідування та порівняння на власні очі обіцяного з фактичним може дати певні гарантії. Але вітчизняні клієнти найчастіше не відвідують закордонні дата-центри, цілком поклавшись на їх фото, думки про них та інтуїтивні відчуття. Використання послуг вітчизняних ЦОД дає значно більше гарантій – за бажання можна легко домовитися з представниками дата-центру про візит та особисто скласти власну неупереджену думку перед прийняттям остаточного рішення.

Якщо сервер знаходиться за тисячі кілометрів від співробітників клієнта, то залишається покладатися лише на безвідмовність його роботи – у разі появи несправностей максимально швидке усунення поломки просто неможливе. Слід пам'ятати, що серед закордонних провайдерів лише одиниці мають російськомовних співробітників у службі підтримки та з'являється ще одна перешкода – мовний бар'єр. Тому можливість співпраці із закордонними провайдерами найкраще підкріплювати наявністю технічно грамотних співробітників, які володіють іноземними мовами. Тільки підписання угоди про рівень якості на значну суму може гарантувати швидке усунення несправностей, інакше іноді звернення можуть навіть ігноруватися. Не варто боятися даремно.

Масове переміщення серверів в іноземні ЦОД часто пов'язують із діяльністю українських державних органів контролю, які найчастіше можуть вилучати обладнання та перешкоджати роботі серверів з найменшого приводу. Але навіть за тисячі кілометрів від кордонів України неможливо отримати стовідсоткову гарантію безпеки – вилучення серверів в інших країнах така сама звичайна процедура, просто за кордоном вона стане трохи складнішою та тривалішою через подолання додаткових законодавчих бар'єрів. Якщо клієнт хоче отримати максимально можливу гарантію збереження серверів у будь-якій країні, то його діяльність спочатку має бути законною та прозорою.

Фінансове питання розміщення сервера за кордоном

Прийнявши остаточне рішення про розміщення сервера за кордоном, клієнт повинен бути готовим долати додаткові труднощі, першою з яких стає покупка та доставка. Обладнання купується на місці установки і коштує дорожче або ж привозиться з іншої країни і коштує дешевше, але додається значна сума за доставку та оформлення в митних органах. Слід пам'ятати, що закордонні ЦОД можуть відмовитись від розміщення серверів, які куплені на сумнівних ресурсах і не мають сертифікатів чи ліцензій. Встановлюючи таке обладнання, всю відповідальність і ризики, що значно зросли, клієнт бере на себе. Список витрат поповниться додатковою графою суми відрядження власного співробітника (поїздка в закордонний дата-центр з метою придбання обладнання) або величезної суми, яку отримають співробітники ЦОД за виконання тієї ж роботи.

Ще один спосіб – оренда серверу безпосередньо в дата-центрі.  У цьому випадку додаткові витрати вносяться тільки за встановлення та налаштування, а основною складністю залишається зворотний зв'язок з іншомовною техпідтримкою, особливості якої унеможливлюють миттєву реакцію на виникнення несправностей. А поки що іноземний фахівець відповість на запит і відправиться на усунення проблеми, сервер простоюватиме або виконуватиме свої функції не повною мірою.

Також бар'єром стають складнощі з бухгалтерською звітністю, адаптацією документації та підтвердженням проведення численних оплат, які можуть бути затримані внаслідок помилок електронних платіжних систем. І тут на допомогу приходять досвідчені посередники, послуги яких вимагають чергових додаткових витрат. І вибір посередника – не менш відповідальний крок, адже серед таких фірм кількість шахраїв значно більша. Додатковою складністю стають рамки трафіку – у багатьох зарубіжних країнах немає доступних безлімітних тарифних планів. А всі проблеми - додатковий простий сервера. Тільки якщо клієнт добре уявляє ймовірність виникнення та має налагоджені способи врегулювання всіх вищевказаних проблем, можна сміливо стверджувати, що іноземні ЦОД йому підходять.

P.S.

Плюсы разміщення серверу в Україні:

  1. За яскраво вираженої орієнтації у бік розміщених в Україні споживачів місцеві дата-центри можуть гарантувати канали з підвищеною надійністю та швидкістю.
  2. Вартість. Ціна розміщення сервера в Україні набагато нижча, а поточний курс валют лише підкріплює цю тенденцію.
  3. Підтримка. Звичайно, на території України клієнт отримає допомогу зручною мовою.
  4. Устаткування. Матеріально-технічна база для усунення несправностей або швидкої заміни завжди знаходиться під рукою клієнта.
  5. Безкоштовний сервіс.

Плюсы разміщення серверу в Європі:

  1. Покращені канали під час орієнтації на європейських споживачів.

  2. Складна процедура вилучення сервера. Проте слід пам'ятати, що якщо за кордоном винесли рішення про вилучення сервера, всі бар'єри лише ненадовго затримають відповідні органи, а не зупинять їх.

Остаточний вибір слід робити лише після детального аналізу всіх існуючих переваг та недоліків вітчизняних та зарубіжних дата-центрів. Під час аналізу слід зберігати тверезість розуму та суворий розрахунок, а особливо важливо дистанціюватися від усіх забобонів та стереотипів про вітчизняні та закордонні дата-центри, які можуть вплинути на остаточне рішення.